Кошик
547 відгуків
YUG-glass
+380932110305
+380932110305
+380932110305
Менеджер

Винний етикет – вчимося орієнтуватися у видах келихів

Винний етикет – вчимося орієнтуватися у видах келихів

05.06.17

Вино – благородний алкогольний напій, який з найдавніших часів вражає людей своїми тонкими пахощами смаку і аромату. Вживання вина завжди було широко поширено в більшості країн світу, в кожній з яких існували свої особливості культури пиття. Склався в наші дні етикет розпивання вина передбачає правильне сервіровку столу. Існують стандартні рекомендації щодо правильного вибору келихів для вин, а також поради та правила щодо того, як потрібно правильно пити вино, щоб найбільш повно розкрити всі його смакові відтінки і максимально насолодитися обраним вами напоєм.

Зв'язок фізіологічних особливостей і форми келиха

Наша мова влаштований дуже складно, на ньому розташовані тисячі сосочків-рецепторів, що відповідають за сприйняття і розпізнавання тих чи інших смаків. Рецептори в різних ділянках язика не схожі один на одного. Так, рецептори, розташовані на кінчику мови, найбільш чутливі до солодкого. Бічними рецепторами ми найкраще відчуваємо кислоту, центральними – солонуватість, а гіркота – рецепторами, більш близькими до гортані.

Саме з розрахунком на фізіологічні особливості сприйнятливості окремих смаків мовою були створені різні варіації винних келихів. Такий напій як вино володіє багатим букетом смаків і ароматів, що складаються в складну неповторну композицію. Форма келиха допомагає направляти напій до тих рецепторів, які зможуть найкращим чином розкрити певні нотки напою, або ж навпаки, згладити якісь смакові відтінки.

Широкі відкриті келихи спонукають людину нахилити голову вниз для ковтка. Вузькі витягнуті фужери в свою чергу, навпаки, змушують задирати голову назад. Чоловік, щоб не захлинутися, згортає язик трубочкою, що дозволяє смаковим рецепторам максимально розпізнавати окремі відтінки напою, що складаються в один гармонійний букет.

Бокали і фужери – чи є різниця?

Келихами називають будь-яку посуд із скла з тонкими стінками, призначену для подачі напоїв, як алкогольних, так і безалкогольних. В келихах подають різні види вин, коктейлі, соки, воду і безліч інших напоїв. Однак у келихах не прийнято подавати будь-які ігристі вина. Для їх подачі якраз призначені фужери.

Фужери це особливий різновид келихів, винайдена у Франції для того, щоб ігристі вина могло максимально розкривати всі грані свого смаку. Фужер має довгу тонку ніжку, а також витягнуту, часто звужену догори формою самої чаші. Наливають ігристе вино у фужер майже до країв, в той час як вино наливають максимум наполовину.

Келихи для червоних вин

Для подавання червоного вина чудово підходять великі келихи з тонкою довгою ніжкою. При виборі форми чаші віддається перевага тюльпану – кругла широка ємність зі злегка звуженими догори краями. Саме такий келих найбільш повно розкриває всі тонкощі смаку і аромату вина, роблячи їх ще більш насиченими.

Також під червоне вино часто вибирають Бордо і Бургундії. Це келихи своїм виглядом вони нагадують коньячні, тільки на тонкій високій ніжці, а між собою відрізняються розміром (Бургундія трохи крупніше Бордо). Такі келихи повинні бути в кожному будинку – вони найбільш універсальні для найпоширеніших сортів червоного вина.

Келихи для білих вин

Біле вино володіє легким свіжим смаком і тонким ароматом. Найбільш повно підкреслити особливості такого напою допоможуть келихи, що нагадують за своєю формою келихи для червоного вина. Винятком стане лише довжина ніжки, яка трохи менша, а також менший обсяг і розмір самої чаші.

Інші статті