Кошик
547 відгуків
YUG-glass
+380932110305
+380932110305
+380932110305
Менеджер

Класична сервіровка столу. Частина 1 – Обід

Класична сервіровка столу.

20.06.17

Підготовка столу

Перед тим як почати сервіровку столу, необхідно його прикрасити. Для цього служать святкові скатертини з приємною, красивою тканини. Застеліть стіл чистою випрасуваній скатертиною так, щоб центральна загладжена складка проходила точно по центру самого столу. Щоб декоративна скатертину не совалася і не сповзала під час трапези, під неї підкладають будь-яку важку м'яку тканину, наприклад, фланель. Завдяки цьому скатертина буде лежати рівніше, а також стукіт столових приладів, келихів і посуду буде більш приглушеним.

Напої, соуси і закуски

В залежності від того, скільки буде розміщено гостей за столом, ставлять кілька тарілок з нарізаним хлібом так, щоб кожен міг взяти шматок без потреби тягнутися через весь стіл. Закуски рівномірно розміщуватись по всьому столу, для того щоб кожен міг пригоститися вподобаним стравою. За таким же принципом на центральній лінії столу розставляють соусники, ємності для спецій, підливи і будь-які інші добавки до страв.

Перед початком трапези вино слід відкоркувати і очистити шийку пляшки від етикетки, після чого заткнути його пробкою і поставити на стіл. Ігристі вина відкриваються безпосередньо перед подачею. До цього моменту шампанське може охолоджуватися в спеціальному відерці для льоду. Лікери, настоянки, соки і горілку подають у красивих кришталевих або скляних графинах. Газовану воду варто також заздалегідь відкрити, щоб випадково не облити гостей.

Посуд

Класична сервіровка столу передбачає використання стилізованих декоративних наборів посуду з одномасними тарілками, піалами, стравами та ін Те ж стосується і будь-яких столових приладів. Використання стилізованої посуду і приладів завжди виглядає елегантно і естетично, на відміну від різномастих тарілок та інших предметів сервірування столу.

Для кожного гостя місце сервірується столовою тарілкою, а зверху на неї ставлять закусочну. Також по ліву руку ставлять маленьку пиріжкову тарілку і кладуть виделку. По праву руку від кожної тарілки кладуть столову ложку і ніж. Столовий ніж повинен лежати кромкою леза обличчям до тарілці. Ідеальним варіантом буде поставити біля кожного приладу набір з сільнички і перечниці, або ж розділити їх на два приладу.

Доповнити елегантність столу можна гарно складеними тканинними серветками у формі віяла, кораблика або будь-якої іншої фігури на розсуд господарів. Складена серветка кладеться зверху на дрібну закусочну тарілку.

Бокали та декор

Сервіровка обіднього столу передбачає наявності великої кількості алкогольних напоїв. Тому ставити повний набір чарок і келихів не варто. Якщо обід влаштований на честь свята, досить буде поставити біля кожного приладу стакан під сік чи воду, під чарку горілку і будь келих під вино (в залежності від сорту вина, яке планується до подачі).

Прикрасити і оживити обідній стіл допоможе кришталева або скляна ваза з живими квітами. Вази з квітами розміщують по центру столу або рівномірно по центральній лінії, якщо ваз кілька. Відмінним декором будуть служити також кришталеві вироби, вази з фруктами, графини тощо

Подача блюд

Біля того місця, де за обіднім столом сидить господиня, для зручності можна розташувати невеликий пересувний столик. На такому столі можна помістити загальну супницю, а також глибокі тарілки для подавання перших страв. Так господині буде простіше підготувати стіл до подачі перших страв, без потреби зайвий раз ходити на кухню.

Сервірування столу для вечері включає додаткові правила сервірування та подавання страв, про яких ви можете довідатися з наступної статті на нашому сайті.

Інші статті